January 11, 2011

Bitter Gourd Fry (Kakarakaya Eguru)

Ingredients:
Bitter gourd - 250 gms
Desiccated or fresh coconut grated - 1 tbsp 
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Red chilli powder - 1 tsp
Oil - 1 tbsp
Channa dal, Urad dal, Mustard and cumin seeds - 1/4 tsp each (for talimpu)
Curry leaves
 Jaggery - small piece (optional)


Method:


  • Wash and cut the bitter gourd into small pieces and boil them in salted water. Drain the water and keep aside the pieces.
  • Heat the oil in pan, add all talimpu ingredients, curry leaves and fry for one minute.
  • Add bitter gourd pieces and spices and fry for 7-8 minutes in low flame.
  • Add grated coconut, mix well and cook another 5 minutes. (add grated jaggery if desired)
  • Serve with rice.
  • This is good for diabetic, asthma patients.

          కాకరకాయ ఇగురు 
కావలిసిన వస్తువులు:
కాకర కాయలు - 250 గ్రా 
కొబ్బరి పొడి - 1 tbsp 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
కారం - 1 tsp 
నూనె - 1 tbsp 
మినపప్పు, సెనగ పప్పు, - 1/2 tsp 
ఆవాలు - 1/4 tsp 
జీలకర్ర - 1/4 tsp 
బెల్లం - చిన్న ముక్క 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • కాకరకాయలు కడిగి చిన్న ముక్కలు కోసి ఉడికించుకోవాలి.  నీళ్ళు వంచి ముక్కలు పక్కన పెట్టుకోవాలి .. 
  • బాణలిలో  నూనె వేడి చేసి మినపప్పు, సెనగ పప్పు, ఆవాలు, జీలకర్ర, కరివేపాకు  వేగిన తరువాత కాకర కాయ ముక్కలు పసుపు, ఉప్పు, కారం వేసి బాగా వేయున్చికోవాలి. 
  • చివరకు కొబ్బరి పొడి, బెల్లం తురుము  వేసి సన్నని సెగ మీద 3-4 ని వేయించి దించుకోవాలి

No comments:

google.com, pub-6783067284749878, DIRECT, f08c47fec0942fa0