Skip to main content

ARATIKAYA VEPUDU

Ingredients:
Raw bananas -2
Oil for deep frying

For the tempering:
Oil - 1 tbsp
Urad dal - 1/2 tsp
red chilli - 1 (broken)
Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - few
Onion -1 (chopped)
Chilli powder - 2 tsp
Salt to taste
Turmeric -1/4 tsp

Method:

  • Peel and dice the bananas and put them in water to prevent discolouring.
  • Drain and deep fry in hot oil. Keep aside.
  • Heat the oil; add all tempering ingredients and allow them to splutter.
  • Add chopped onion and saute until translucent.
  • Add the fried banana; saute till it turns golden brown.
  • Add salt, turmeric and chilli powder; toss well and fry another 3-4 minutes.
  • Serve with rice.

అరటికాయ వేపుడు 

కావలిసిన వస్తువులు:
అరటికాయలు - 2
నూనె వేయించటానికి 

తాలింపు:
నూనె - 1 tbsp 
మినపప్పు - 1/2 tsp 
ఆవాలు - 1/2 tsp 
జీలకర్ర - 1/2 tsp 
ఎండుమిర్చి -1
కరివేపాకు 
ఉల్లిపాయ - 1
పసుపు - 1/4 tsp 
కారం - 2 tsp 
ఉప్పు 

తయారీ:
  • అరటికాయలు చెక్కు తీసి ముక్కలు కోసి రంగు మారకుండా నీళ్లలో వేసి ఉంచుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి ముక్కలు వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత ఉల్లిపాయ ముక్కలు వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో వేయించిన అరటికాయ ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు, కారం వేసి బాగా వేగిన తరువాత దించుకోవాలి. 







Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4