Skip to main content

DOSAKAYA CHINTAKAYA PACHADI

Ingredients:
Cucumber - 250 gms
Tender tamarind - 100 gms
Green chillies - 15 -20
Coconut - 1/4
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Garlic cloves - 4
Asafoetida - pinch
Oil - 1 tsp
Coriander leaves - 1 tbsp

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Mustard, cumin, fenugreek seeds - 1/4 tsp
Channa dal - 1/4 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Peel and cut the cucumber into half, taste the seeds and small piece if it is bitter do not use,
  • Remove the seeds and keep aside. Cut the cucumber into small pieces.
  • Cut the tamarinds into small pieces.
  • heat 1 tsp of oil,, fry green chillies and asafoetida.
  • Grind the tamarind, green chillies, salt, turmeric, garlic, cumin, coconut and the seeds that keep aside to make chutney.
  • Lastly add cucumber pieces and grind once or twice to slightly crush the cucumber pieces.
  • Heat the oil; add all talimpu ingredients and allow to splutter it.
  • Pour this over chutney and garnish with coriander leaves.


దోసకాయ చింతకాయ పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
దోసకాయలు - 250 గ్రా 
లేత చింతకాయలు - 100 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 15 -20
కొబ్బరి - 1/4
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
వెల్లులి - 4
జీలకర్ర - 1/4 tsp 
కొత్తిమీర 
ఇంగువ - చిటికెడు 
నూనె - 1 tsp 

తాలింపు:
నూనె - 1 tbsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/4 tsp 
సెనగ పప్పు - 1/4 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • దోసకాయలు చెక్కు తీసి కోసి గింజలు, ముక్క చేదు చూసుకోవాలి. తరువాత గింజలు గుజ్జుతో సహా పక్కన పెట్టి చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • చింతకాయలు కడిగి ముక్కలు కోసుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి పచ్చిమిర్చి, ఇంగువ వేయుంచుకోవాలి. 
  • దోసకాయ ముక్కలు తప్ప మిగిలిన అన్ని కలిపి రుబ్బుకోవాలి.  నలిగిన తరువాత దోసకాయ ముక్కలు వేసి కచ్చాపచ్చాగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పచ్చడిలో కలుపుకోవాలి. 
  • కొత్తిమీర జల్లి సర్వ్ చేసుకోవాలి. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4